Persediaan konvokesyen UPM ❤️

06/10/2016; 10.30am


Assalamualaikum October and Salam Maal Hijrah, can't wait for the end of this month wehuuu! It's our graduation day (walaupuncumadegree) , cause our effort and struggle-ness these 4 years will paid off on that day soon~ so I wanna share with uguys the preparation BEFORE the Convocation Day! In case ada adik ke kawan ke yang akan konvo tahun depan? :)


First of all, kena settlekan semua payment supaya status pengajian tidak berhutang. Untuk degree holder convo's fee RM200. Boleh dibayar melalui CIMBCLIKS atau Kaunter CIMB, kalau nak senang online cimbclicks je kan :) Lepas tu, pastikan catat REFERENCE NUMBER (cimbclicks) atau CDM ID (resit deposit tunai) untuk isi borang jubah nanti.


Second boleh dah start isi Kajian Pengesahan Graduan dekat http://graduan.mohe.gov.my/v/ . Tak silap semester lepas ada seminar convo dan kakak hidayah ada sebut yang boleh isi kajian ni sehingga hari ambil jubah. WHY? Sebab hari ambil jubah nanti, kena sertakan resit pengesahan kajian dan borang jubah yang siap diisi, kalau tak buat lagi kajian tu,kelam kabutlah ko dekat kaunter jubah tu nanti hahahhaa, jadi buat awal-awal! Eleh ada 8 bahagian je weyy 30 minit dah siap sambil ko dengar lagu JB kikiki :D



Ini page yang korang akan jumpa dulu.


Lepas klik gambar atas, korang akan ke page ni, boleh mula dah~



Akhir sekali, korang akan diberi slip ini, print okay :)



Third, isi borang permohonan jubah konvo di SMP UPM. Jangan risau, kita yang dah grad ni still boleh masuk dalam SMP :) Pastikan saiz ko betul tau, kalau nak pilih saiz baik apply cepat supaya takdelah ko dapat random saiz nanti gelebeh je ambil scroll atas stage kan~ Nanti kena isi REFERENCE NUMBER (cimbclicks) atau CDM ID (resit deposit tunai) yang ko catat waktu buat pembayaran RM200 tau! 



Nampak tak ada slot isi saiz jubah?


Akhir sekali dapat borang ini, isi dan bawa pada hari ambil jubah okayss :)



And lastly; printkan semua borang yang ko dah isi dan bawa masa nak collect jubah convo! Ada dua slip ye kena bawa pada hari ambil jubah, jangan tertinggal atau hilang ye ! Tadaaa~ boleh hantar dobi jubah korang awalawal, basuh seterika kan,takde kelam kabut lepastu nak emosi tak tentu pasal pada hari konvo. Tak syok le emoemo kan :D 


Okay itu je nak share, untuk rujukan adikadik junior UPM yang akan konvo pada tahun hadapan, tahuntahun hadapan juga. Share le dengan sepupu sepapat kawan karib kawan biasa korang eh, supaya diaorang tak blur nanti hihii. Okay jaga diri jaga hati <3 p="">❤️


2 comments:

  1. Salam sis nak tnya.. kalau da apply saiz jubah awal2 kt smp.. nnti kalau kita pegi amik lambat jubah tu (maksudnya hari last ambil jubah tu) . jubah yg kita dpt tu dpt randomly juga ke ? ke dia ikut kita apply kt smp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, hi awak :)
      yang itu saya tak sure sebab kite dulu ambil awal sebab konvo awal so memang dia akan beri ikut smp tuuu, but if the sizes available dekat sana waktu hari akhir ambil jubah sangat sikit atau habis(sebab student tukar size) maybe akan beri secara random.

      But if they allow to exchange size untuk yang rasa jubah diaorg tu besar/kecil, berkemungkinan akan menyebabkan size jubah yang tinggal

      Delete

COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED