Pelajar Ijazah Sarjana Muda (Degree) di UPM :)



11/08/2017; 12.35 pm







Assalamualaikum hi semua, left less than a month for you guys nak daftar degree dekat UPM kan? So here I share some important post from previous entry waktu jadi admin blog kolej 16, UPM (kenangan sangat bila taip cenggini hahahahah) yang penting kena credit diri sendiri dan farah liyana dan shaf sebab rajin juga update entry yang sangat bermanfaat untuk adikadik yang baru nak daftar!♥  (we know the curiosity level of adikadik semua, so no worries okay) 








1) Macam mana nak ke kolej serumpun (kolej 12, 14, 16), UPM?
              Klik --- > SINI < ---<--- nbsp="" p="">
(this entry credit to farah liyana for her effort siap lukis college plan guna paint software gigih tak gigih seorang farah ni, hihik the struggle is real )








2) Macam mana suasana orientasi kolej dan universiti untuk UPM?
              Klik --- >SINI < ---<--- nbsp="" p="">
(this entry credit to shaf for her amazing pictures dalam entry tu, tehee)








3) Ikrar angkat sumpah universiti, UPM?
             Klik --- > SINI  < ---<--- nbsp="" p="">
(this one, memang struggle betul sebab update this entry waktu cuti semester, and baju pula dekat stor kolej. So I decided to use my mom and daddy's clothes instead hahaha, good job dear self!)








4) Kolej Serumpun macam mana rupenye?
             Klik --- > SINI  <--- ---="" nbsp="" p="">


(ini beshe beshe je, my own entry so macam dah berkurun.)









Any questions berkaitan UPM? Boleh tanya kite hihihi saya sedia menjawab segala pertanyaan adikadik. That's all for today entry! See yaaa , Take care, jaga hati      












Pasar borong Selangor, Seri Kembangan ♥

01/08/2017; 02.00 pm




Assalamualaikum, hi semua! Hari ni nak buat entry macam orang dewasa sikit hikhik. I decided to share my experience at Pasar Borong Selangor and how we spent! I went there since last 4 month  (april) sejak dah duduk rumah sewa dekat dengkil. I stay with my sister and brother in law, so kiteorang nak jimat cermat amalan mulia (the truth is duit lebih boleh shopping benda lain hahahahah) dengan rajinkan diri ke pasar borong two times a month! Macam beli stock cukupcukup untuk dua minggu lepas tu baru restock. And the outcome? Memang jimat habis! 


How we found Pasar Borong Selangor? Macam biasa En Google sangat membantu! kiteorang google pasar paling hampir dengan dengkil and pasar borong selangorlah paling dekat (padahal sejam pergi balik in total wey hahahah) Selalunya kite dengan akak kite je pergi around 9am in the morning, tak pergi awalawal pun sebab malas :) But if and only if my little sister ada dekat dengkil, my BIL akan tagging along sebab dia excited nak pergi pasar and balik je pasar senyum puas hati sebab seronok hahahah amendalah (that so like him pun!)



Some of things that we bought (before sort out)



Everytime akan sorted everything untuk makan tiap hari. So satu plastik tu memang cukupcukup sehari punya lauk :)




Oh! lupa nak inform that there're fee for parking :) Just RM1, so chill kay~




So for now, we just moved in to our new place at Kajang. And baru sekali je pergi pasar borong, dalam 20 minit je (yay dekat dari dengkil muehheheh)! Tengah tunggu supermarket belakang rumah ni siap, baru boleh decide nak beli dekat sini je ke atau still ke pasar borong, kalau sini lebih kurang je harga baik sini je borongnya kan? :)


Anyone area Selangor yang masih terumbang-ambing barangan basah dapur tu, silalah ke pasar borong selangor. Boleh rambang mata tau! Macammacam jenis ikan ado weyyy dan boleh jakun (especially my BIL, semua ikan first time tengok hmmm) Till then, take care, jaga hati ♥♥♥♥♥











KOMPLEKS PASAR BORONG SELANGOR

 Lot 49053, Jalan Putra Permai,
 43300 Seri Kembangan,
 Selangor Darul Ehsan

 No. Telefon : 03 89428004
 No. Faks : 03 89421004






Dapur Mama, Bangi Selangor ♥

26/07/2017; 10.30am






Assalamualaikum hi dah habis dah bulan syawal tahun ini (sempat puasa enam ke kome?), kaktyra nak sembang fasal makanan lagi yay! hihihi Siapa orang Pahang sini? Belajar dekat Pahang? Mesti tahu Nasi kukus Mama dekat Teluk Chempedak, kan? Adik kaktyra study KPMIM, so every semester akan hantar dia pi KPMIM dari UPM, tengok betapa gigihnya seorang kakak memenuhi kehendak adik sorang ni! Kadangkadang duduk Kuantan satu malam sebab penat drive and laa akan bawa kami pi makan nasi kukus mama tu. Ayahibu pun suka tau sebab pedas dan sedap! Tiap kali datang Kuantan mesti ayah tanya laa "jum makan tempat nasi sambal pedas yang ayah suka tepi hotel tuuu"  hahaha detail kot ayah mention tiap kali sama je :'D yummih~ 


Tapi since 2016 (tak silap) dah takde dah nasi kukus mama dekat situ sebab kaktyra dengan kawankawan pi pahang untuk #THEGIRLSMARKTHEMAP, and sedih yang amat sebab kempunan nak makan :( But luckily, sebelah hotel kiteorang duduk that time ada "nasi kukus my mama"! Ya Rabbi, rasa macam nak tidur situ je walaupun hotel sebelah kikiki :D Then apa lagi, bawa kawankawan pi rasa, and diaorg pun suka (licin tinggal tulang je wey). Kira macam kawan pun dah approve lah nasi kukus my mama ni! 


For now, laa dah habis belajar dekat KPMIM. And kadangkadang kempunan nasi kukus mama, terbayang ayam panaspanas dengan kuah dan sambal pedas dia hmmm and guess what? Awal tahun ni 2017, Dapur mama dah ada dekat bangi! Dekat dengan tempat stay sekarang wey :D Macam mana tahu? Social Media of course! One day, laa call me just to make me aware that Dapur Mama ada dekat bangi! Siap bagi landmark satu baris dengan ayam penyet wang solo kedai hijau hahahah! Pastu suruh kite singgah beli before balik rumah. Gigih tak gigih budak tu siap call just to inform that one 'so important' news :D So untuk menjadi seorang kakak yang prihatin akan keperluan adiknya itu, I went and bought 4 set of Nasi Kukus. The price is different when compared to Nasi Kukus My Mama, but the taste sama je weyy! SEDAP!


Tempat selesa siap ada air-cond one side of the restaurant! sesuai untuk yang bawa anak-anak.


Macam biasa, boleh pilih nak ayam bahagian favourite ko yas!


Taraaaa! 


Okay, dah terliur ke tu? Warga Bangi sekalian, boleh cuba lepas tu share dengan kaktyra, suka ke tidak :) Nanti kaktyra share details Dapur Mama, in case korang nak waze ke kan :) Selamat mencuba! Jaga diri, jaga hati 




Dapur Mama, Bangi
No. 43A, Jalan 3/69, Seksyen 3, Selangor, 43650 Bandar Baru Bangi, Malaysia
+60 12-631 7846





SGShop Malaysia 10xRM100 shopping credit giveaway by Iman Abdul Rahim ♥

16/06/2017; 01.00pm




Hello and Salam Ramadhan untuk 10 malam terakhir, ya rabbi cepatnya masa berlalu :'( Ada ke yang mengejar 10 malam ni? Harap amal ibadah kita semua diterima Allah swt, amin  ♥  for today post, I decided to share a light topic, yelah kebelakangan ni kite asyik kongsi benda berat je. So hari ni kite chill join giveaway kak iman :) Mana tahu rezeki ramadhan, giteww~


Korang pernah tak beli barang China? Ala macam website taobao tu, hmm tahu tak betapa payahnya nak translate each and every chinese word in order nak beli barang dari website tu? menguji kesabaran keimanan dan ketakwaan wey! By now, ada website yang memudahkan kome semua membelibelah barangan China which is SGSHOPMALAYSIA! This website function as our personal shopper gitu, and harga masih murah berbanding pasaran malaysia kini (this is what I love to heard, actually ♥)


Since kak iman baik hati buat giveaway SGSHOP, kite pun naklah join! Nak shopping raya!! What will I get if I win RM100 shopping credit? hmmm banyak sangat dah dalam kepala ni :') So here I list some of things yang sangat comel menarik tertarik boom :D


First thing first, this cute daisy bag caught my eyes since I'm daisy fan ♥ korang boleh scroll instashop yang jual this kind of bag, mahai wey! And SGSHOPMALAYSIA save our money! Nakkkkk :O


Second, I'm kind of pengumpul bajubaju comel juga! Sekarang trend baju ni tengah 'in' kan? (kitepunterpengaruh) Murah kan? Rm20. ko dah kenapa SGSHOP jual murahmurah hmmmm

Dah lama cari cardigan, so I would like to purchase two or three colors! Tolonglah faham, color dia comelcomel wey, pink pun lembut je, pastu ada beberapa helai warna pastel, KO DAH KENAPA!




If you wonder what I would like to purchase at SGSHOPMALAYSIA website, I can't list all of them here, because too many to list (LOL athirah!) So, kak iman pleaselah faham kenapa kite nak RM100 shopping credit sgshop ni, nak shopping raya kak iman. Boleh nangis depan lappy ni dok scroll their items yang murah macam nak bagi percuma hmmm. Last but not least, I HOPE I WIN ♥ (After all semua ni rezeki, so jangan gaduh cari kite nak gusti. chill eh korang) 


Thanks for reading my annoying post regards this ahmazing SGSHOPMALAYSIA website, jum join ramairamai tapi takyahlah korang join :') nanti tipis peluang nak menang hohoho. okay bye, jaga diri jaga hati ♥







Claim Elaun Praktikal JPA...

21/04/2017; 02.30pm









Assalamualaikum wehuuu ada orang tak ni? kikiki it's has been a while since I update my blog kan, sorry nak biasakan diri dengan new environment macam I'm still in lag phase giteww :') hihi so I did saw on my blog statistic and most of you were looking at my JPA internship allowance. Sorry I didn't post anything there because I thought nobody want that post since no comment or question at all hahahah :D After looking at that post number visited, I decided to share dengan adikadik semua (wuu seronoknya, macam wow ramainya adikadik kite) :')


How your internship experience so far? Best kan? walaupun macam penat, jadi kuli, kena buli but hey you got new experience compared to others, right? Please be positive, people hmmm :D Jadinya sekarang dah habis praktikal kan? Esok start kelas ke cane? hahahah Kalau batch kiteorang dulu, habis praktikal hari Jumaat, cuti sabtu macam biasa and sibuk kemas barang then ahad balik kolej nak daftar semester baru fuhhhh penat wey nak angkut barang ke tingkat empat hmmm kenangan betul! 

So kalau dah chill,bolehlah start apply claim intern dari JPA. Kite listkan syarat-syarat dekat bawah, and please read carefully jangan tinggal even one point! Tak leceh pun, sebab dokumen yang JPA minta senangsenang dan dalam beberapa minggu je (InshaAllah) , pap pap pap dah masuk dah duit claim korang. Please take note that elaun intern JPA RM15/ HARI (TIDAK LEBIH 3 BULAN) Untunguntung masuk sekali duit semester RM5000 tu wow wow wow AKU KAYA! :)




Syarat-Syarat ;
🌸 Tuntutan dibayar berdasarkan hari tidak termasuk hari cuti awam/umum;
🌸 Jarak antara IPT/rumah kediaman dengan tempat latihan melebihi 25 km mana yang terdekat;
🌸 Tempoh latihan tidak melebihi 3 bulan (tidak termasuk hari cuti awam/umum); dan
🌸 Latihan diwajibkan bagi tujuan menamatkan kursus pengajian.





DOKUMEN-DOKUMEN PENTING CLAIM ELAUN PRAKTIKAL JPA:





1) Borang tuntutan elaun praktikal (tekan sini)





2) Punch card & pengesahan kehadiran (pihak supervisor internship)




3) Approval sheet  (surat tawaran dari pihak Universiti/tempat praktikal)













Pastikan semua maklumat lengkap dan sahih tau, baru berkat eceyyy :) Pengalaman dulu ada je yang apply walaupun DAH DAPAT ELAUN DEKAT TEMPAT KERJA, but still diaorang dapat elaun JPA. I don't know why, nak cakap tamak rezeki, macam berkat ke sampai double kot dia dapat elaun?? Bukan busuk hati ke apa, but korang dah besar kan, dah nak habis degree pun, so fikir sendiri okay ~ Its up to uguys after all.


Macam mana nak hantar? kte nasihatkan kalau korang nak selamat dan cepat, lebih baik hantar by hand ke pejabat JPA di Putrajaya. Boleh guna waze/ google map, so no worries :) Tapi bagi yang jauh di perantauan, bolehlah poslaju ke JPA/ hantar ke BHEP universiti. tapi pastikan korang selalu update dengan pihak JPA tau, please rajin sikit! (jentik kang dahi tu kang biar otak jadi produktif) Senang je kan? benda simple takyah nak stress stress pastu nak emosi nak marah orang lain pula,motif sangat ko ni kan! kalau tak faham juga boleh tengok SINI. Okei itu sahaja, ada apaapa soalan, boleh tanya kte okei~  jaga diri jaga hati 





JABATAN PERKHIDMATAN AWAM, MALAYSIA
BAHAGIAN PEMBANGUNAN MODAL INSAN
ARAS 5, BLOK C1, KOMPLEKS C
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
62510 WILAYAH PERSEKUTUAN PUTRAJAYA
MALAYSIA
(u.p.: Unit Pengurusan Biasiswa Latihan Sebelum Perkhidmatan)

Emel: bayaran.bmi@jpa.gov.my





Nasi Ayam Bazar Bulat / Fuziah @ Ipoh, Perak ♥

04/02/2016; 02.15 pm








Assalamualaikum and hiiiiiiii!  (can you feel the excitement?😆) Another food sharing at Perak wehuuu. Okay kali ni kite nak kongsi tempat makan yang kite dan family pergi sejak kiteorang kecil comelcomel sampai sekarang masih comelcomel. It's Nasi Ayam, people! Siapa yang tak suka nasi ayam wey, memang rugi. Nama restoran ni Nasi ayam fuziah tapi kiteorang panggil nasi ayam bazar bulat. sebab duludulu ada bazar berbentuk bulat near to this restaurant but now no more, dah naik banggunan bertingkat Octagon dah hmmm. From the picture below tu nampak tak signboard kuning tu, the restaurant look simple je kan (korang takyah nak raguragu, ini kedai muslim halal) but tiap kali kiteorang datang nak makan/bungkus mesti padat dengan pelanggan wiwiwiwi nampak betapa hebatnya nasi ayam ni :)






Ibu tutup mata pun masih cantik, cane tu :')






As you can nasi dia penuh kot satu pinggan, memang boleh kenyang sampai malam. Ayam, sos, cili kicap semua ada, tak kedekut pun :') Memang kalau kiteorang keluar Ipoh dan macam dah blur tak tahu nak makan mana, terus datang sini.


Ayah/Ibu: Okay, kerja dah settle. Nak makan mana ni? mesti lapar kan?
Anakanak: *entah**taktahu**ikutlah ayahibu nak makan mana**krik krik*
Ayah/Ibu: Dah semua tak tahu makan mana, bazar bulat jelah, senang!
Anakanak: Okay!


Takyah fikir dah nak tengok menu ke, terus order nasi ayam hahahha puas hati! Harga boleh tahan lah, tak silap Rm5 satu pinggan :D Kalau korang datang Ipoh dengan kawankawan/family dan korang lapar teruk lepas jalanjalan satu pekan Ipoh, boleh cuba Nasi Ayam Bazar Bulat, okayss? Takkan nak makan dekat mall je, bosan lewls hmmm bukan selalu datang Ipoh, baik try bendabenda selain yang korang selalu makan kan kan :) cadangan je, chill ah jangan nak mengamuk hahahhaha 😂 Nanti kite listkan alamat dan operation hour dekat bawah, in case korang nak try ke. kalau nak senang waze je kot :) Okay itu je, selamat hari sabtu! Jaga diri jaga hati 




Nasi Ayam Bazar Bulat / Nasi Ayam Fuziah
Jalan Mustapa Al-Bakri
Ipoh 30300, Malaysia
Isnin - Ahad; 12 tengahari - 8.00malam





Breakfast @ Jeti Sitiawan, Perak ♥

03/01/2017; 04.30pm



Assalamualaikum and hi semua  Masa yang ditunggu-tunggu telah tiba iaitu perkongsian tempat makan kegemaran kite dan keluarga kite (Thelanis) around Perak, Malaysia :) Kenapa mula dengan sarapan? sebab what we eat on breakfast will determine our mood of the day hahahhaha happy tummy happy mood giteww (this is so me!) Selalunya family kte will go out for breakfast on weekend sabtu ahad around 8 am to 9 am. But at Sitiawan will be once for two or three weeks, if and only if we went there to restock semua barang dapur basah. Macam lambat je sarapan kan kalau pukul 9 pagi kan? Tapi memang kte akan singgah jeti lepas borong stok ikan udang ketam dekat pasar. Kalau pasar pun buka pukul 8 am , shopping takkan 5 minit? Paling kurang pun 30 minit habis beli ikan. Dah membeli barang dapur basah barulah ada semangat nak isi perut kikiki.





Borong ikan dekat jeti pun boleh,no problem :)


First time kite pergi, dalam otak dok fikir macam kena berhati-hati sikit bila pijak sebab pondok papan plus tepi jeti wuuu seram bunyi kriuk kriuk papan orang dok pijak ke hulu ke hilir (macam dalam gambar bawah ni, betapa ramainya orang). Ko tak dengar lagi bila budak-budak yang seronok kemain dok berkejaran fuhhh :'D takpe yang penting ialah makanan!!!! The first food that I tried was Nasi Lemak Rm1.20. memang worth, as it cheap and delicious, plus siap balut guna daun pisang lagi. apa lagi ko nak sekarang ni? Last week, ayah ajak abang ngah pi pasar sebab dia tak pernah ikut ke sitiawan dan nak sarapan dekat jeti ni hihihi (kite memang selalu ikut sebab nak sarapan sedapsedap dengan ayahibu), so abgngah dan angah pun tagging along. Feedback dari abgngah is "hmm dah lama tak makan nasi lemak yang sedap macam ni (sambil suapsuap ke mulut sambil membebel macam biasa)" at the same time ayah makan dua bungkus tanpa sesiapa perasan tuptup dah lipat pembungkus dah ;') Sorry but not to sorry we had seorang dua bungkus weyyy hahahaha tak sedar diri betul pagi-pagi makan banyak, itu tak kira lagi empat bungkus bawa balik hihihi. Not only that, kiteorang pun ada pesan roti canai. Sedap tak tipu, kalau tipu nanti dosa. Shhh yang ini tak boleh buka cerita berapa keping sorang makan, buat malu je nanti :')



pedas sikit je, tapi sedap!

Kalau ramai orang, nak dapatkan dua keping roti canai ni agak lama hihuhihu




Hemm, perkenalkan ayah dan abgngah peminat tegar nasi lemak sitiawan!








Just for your information, sistem dekat sini self-service, you just need to go to their counter and order what you want and terus bayar. InshaAllah you'll not face any situasi lupa nak bayar terus naik kereta dah balik dan kena patah balik ke kedai untuk bayar, No! Lepas bayar dapat makanan, after eat terus blah dengan perut yang kenyang~ Tepitepi jeti pun ada jual makanan lain, macam lempeng pisang dan pulut panggang , no worries for those yang diet nasi lemak can eat benda lain :) Lokasi dia senang je, betul-betul tepi jeti sitiawan. Kalau tak segan boleh berhenti tepi jalan tanya mana jeti (boleh waze kot). I'm not sure what time they'll close, but kalau korang sampai around 11.30 am better you go and have lunch instead :')




not to forget, otakotak  :)






Selamat mencuba, kalau dah pergi jangan lupa inform kite macam mana. Okay bye for now, take care of your health and emotion 










COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED